Aikakauden yleistekstiin pääset tästä.
Talvisota alkoi 30.11.1939 Neuvostoliiton hyökkäyksellä Suomeen. Pian alkoi sotapropagandan levitystyö. Sotilaille suunnatun propagandan tarkoituksena oli vaikuttaa sekä taistelumoraaliin että mielialoihin. Yhtenä strategiana oli vastapuolelle levitettävät lentolehtiset. Niiden valmistaminen aloitettiin jo talvisodan aikana, vaikka itse sota kesti vain 105 päivää. Jatkosodan aikana molemmat osapuolet jatkoivat lentolehtisten levitystä. Lentolehtisten vaikutus jäi ilmeisesti kuitenkin molemmin puolin varsin vähäiseksi.
Suomalaista propagandaa – neuvostosotilaille suunnattuja lentolehtisiä talvisodan ajalta
Katso täältä suomalaisten neuvostojoukoille osoittama lentolehtinen, jossa kehotetaan laskemaan aseet: ”Pelastakaa elämänne! Näyttäkää tovereillenne esimerkkiä!”
Suomalaisten levittämää propagandaa Neuvostoliittoon kuuluvan Vienan Karjalan heimoveljille Suur-Suomi-liikkeen hengessä löydät täältä.
Neuvostoliittolaista propagandaa – suomalaisille sotilaille suunnattuja lentolehtisiä talvi- ja jatkosodan aikana.
Neuvostoliiton Suomelta juuri valtaamalle Terijoelle perustettiin joulukuun alussa 1939 Stalinin siunauksella lyhytikäiseksi jäänyt “Suomen kansantasavallan hallitus”, jonka johtoon nimitettiin vuonna 1918 sisällissodan jaloista Suomesta Neuvostoliittoon paennut Otto Wille Kuusinen. Samalla sovittiin keskinäisestä ystävyydestä ja avunannosta Suomen kansantasavallan ja Neuvostoliiton välillä. Tällä pyrittiin koko Suomen hivuttamiseen Neuvostoliiton etupiiriin ja vaikutusvallan alle. Katso täältä propagandalehtinen, jossa houkutellaan suomalaisia vaihtamaan puolta ja luottamaan uuteen “Suomen Kansanhallitukseen”.
Katso myös täältä suomalaissotilaille osoitetun propagandalehtisen viesti, lentolehtinen on vuodelta 1940. Katso vielä täältä, täältä ja täältä lisää esimerkkejä Neuvostoliiton suomalaisten keskuuteen levittämistä propagandalehtisistä.
Taistelu- ja puolustustahtoa ylläpitävää kuvastoa
Oman puolen joukkoihin ja kotirintamaan pyrittiin vaikuttamaan monin eri tavoin.
Suomen maanpuolustuksen metalli- ja kumikeräystä propagoitiin lehtisessä muistuttamalla että “Kukaan ei ole liian pieni maataan palvelemaan eikä kukaan kyllin suuri sitä unohtamaan”. Tinasotilaat ja polkupyörän kumit olivat haluttua tavaraa. Katso painatteen etusivu täältä.
Lentolehtisissä varoitettiin myös vastapuolen vakoojista tähän tapaan: “Ole vaiti! Älä myöskään kysele, sillä toverisikin velvollisuus on olla vaiti. Sovi ystäviesi ja työtovereidesi kanssa: ‘Me puhumme jostakin muusta!’” Katso esimerkki täältä.
Teksti: Mikko Kosunen ja Iris Olavinen
Artikkelin arkistolähteet:
Kansan Arkisto:
Jäljenne- ja lehtileikekokoelma/Suomi toisessa maailmansodassa:
Neuvostoliitossa valmistettuja Suomen sotilaat -lentolehtisiä jatkosodan ajalta.
Neuvostoliitossa valmistettu Suomen kansalle -lentolehtinen.
Neuvostoliitossa valmistettu Suomen sotilas! -lentolehtinen.
Suomalaisten valmistama Vienan Karjalaan suunnattu lentolehtinen ilmeisesti jatkosodan ajalta.
(pääset kokoelman sisältöluetteloon Kansan Arkiston nettisivujen planeetta-tietokannasta hakusanoilla: Jäljenne- ja lehtileikekokoelma/Suomi toisessa maailmansodassa)
Työväen Arkisto:
Sotalaitos:
Talvisodan aikaisia lentolehtisiä venäläisille.
Talvisodan aikaisia lentolehtisiä suomalaisille.
Jatkosodan aikaisia lentolehtisiä suomalaisille.
Taistelutahtoa ylläpitäviä painotuotteita 1941 – 1944.
Lisälukemista:
Hämäläinen, Unto: Tervetuloa tutustumaan Suomen kansantasavaltaan! Helsingin Sanomat, kuukausiliite 31.10.2014
Hänninen, Ville ja Karjalainen, Jussi: SARJATULTA! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat. Jalava, 2014.
Kivimäki, Virpi, Kleemola Olli ja Clerc (toim.): Sotapropagandasta brändäämiseen. Miten Suomi-kuvaa on rakennettu. Docendo Oy, 2015.
Kleemola, Olli: Propagandasotaa. 2. tiedotuskomppanian propagandatoiminta sotapäiväkirjan valossa hyökkäysvaiheessa 1941. Ennen ja nyt – Historian tietosanomat 2014/4.